Print

Broodje kip met sla en mini courgette

Broodje kip met sla en mini courgette zoet-zuur
Dit heeft u nodig:
4 half afgebakken broodjes
1 bakje paturain
600 gram kipreepjes
4 el ketjap
2 el olijfolie
1 potje mini courgette zoet-zuur
Sla
Kleine tomaatjes
500 gram champignons
2 rode uien
4 gekookte eieren
Honing mosterdsaus

Leg de kipreepjes in de marinade die je maakt van 4 el ketjap en  2 el olijfolie
Half uurtje laten staan.
Bak de kipreepjes in een beetje olijfolie.
Fruit de champignons mee
Bak de broodjes  af in de oven
Snij de broodjes doormidden en besmeer ze met paturain.
Leg ze op een royaal bord.
Verdeel de kip reepjes over de 4 broodjes
Garneer de sla, de dun gesneden rode ui, kleine tomaatjes  en de mini courgette zoet-zuur
bij het broodje. Besprenkel met honing mosterdsaus en leg  het ei er nog bij.
Een heerlijk en gezond  lunch gerecht!

Print

Gefrituurde courgettebloemen

Wat heeft u nodig?

• Beslag: 75 gr bloem
• 3 el olijfolie
• 4 eiwitten
• 100ml warm water
• Snufje zout
• 12 courgettebloemen
• Olie om in te frituren
• Schijfjes citroen

Bereiden:

  • Tarwebloem zeven en zout toevoegen

  • De olie door d bloem roeren en geleidelijk het water toevoegen

  • Mengen met een garde tot het mengsel glad en dik is

  • Klop de eiwitten tot stijve pieken en roer ze voorzichtig door   het beslag

  • Maak de bloemen voorzichtig schoon met een droog kwastje

  • Verhit de olie in een hoge pan tot 180 graden

  • Doop vervolgens de courgettebloemen in het beslag en bak ze aan beide kanten goudbruin

  • Uit laten lekken op keukenpapier en bestrooien met wat zout


Serveren met een schijfje citroen en evt. een glas witte wijn.


Bereidingstijd: 0,5 uur

Print

Courgettemousse met ham en kwarteleitjes

Wat heeft u nodig?

• 1 courgette
• 15 gram verse tijm
• 1 teentje knoflook
• zout en peper
• 1 halve witte ui
• 200 ml slagroom light
• 8 romatomaten
• rucolaslamelange
• 200 gram rauwe ham
• 8 kwarteleitjes
• 1 eetlepel olijfolie

Bereiden:

  • Was de courgette, snijd de kop en het kontje eraf en snijd de courgette in grove blokken
  • Snipper de ui en hak de knoflook ragfijn
  • Meng de courgette, de tijm en de knoflook en bak ze heel even in een drupje olie
  • Af laten koelen en pureren met een staafmixer
  • Kook de kwarteleitjes (voeg een klein beetje azijn aan het water toe om uitkoken te voorkomen)
  • Ongeveer 4 minuten koken en daarna koud spoelen.
  • Snijd de bovenkant van de rijpe romatomaten maar laat de kroon zitten op het topje.
  • Haal met een lepel het zaad eruit en maak de tomaat met een beetje peper en zout op smaak
  • Zet de tomaat op z'n kop; zo loopt het vocht eruit wat door het zout vrijkomt
  • Klop de slagroom op yoghurtdikte
  • Meng de slagroom met de courgette en maak de mousse op smaak
  • Tomaten vullen en in de koelkast laten stijven
  • Pel de kwarteleitjes en halveer ze
  • Haal de gesneden rauwe ham los van elkaar
  • Leg de slamelange op een groot bord, leg de plakken ham er gezellig op en zet twee gevulde tomaten op het bord
  • Leg de kwarteleitjes en maak af met een beetje gemalen peper.


Bereidingstijd: 1,5 uur

Bron: Matthijs Vrieze - 'Gezond koken met Matthijs'

Print

Gratin met Penne van varkensreepjes

Wat heeft u nodig?

• 500gr penne
• 400gr varkenslapjes
• 2 uien
• 600 gr courgette
• 200 gr roerbak groenten ( champignon, paprika, witte kool)
• 30 gr boter
• 100 gr geraspte kaas

Voor de saus:
2 el bloem
2 el vloeibare boter
4dl melk
1 groentebouillontablet
peper

Bereiden:

  • Pasta beetgaar koken
  • Vlees in reepjes snijden
  • courgettes in blokjes
  • uien snipperen
  • Oven voorverwarmen op 220 graden
  • Vlees en uien bakken 5 minuten
  • courgettes en roerbakgroenten toevoegen
  • nog 5 minuten roer bakken
  • Dan nog paar minuten laten stoven met deksel op de pan

Saus maken:

  • Bloem en boter mengen
  • Melk met bouillonblokje en peper net niet aan de kook brengen
  • Botermengsel toevoegen en op klein pitje laten indikken
  • Penne, vlees en groenten in een ovenschaal doen
  • Saus erover gieten en met kaas bedekken
  • 20 minuten in de oven op 220 graden.


Bereidingstijd: 1,5 uur

Print

Courgette jam

Wat heeft u nodig?

• 1 kg courgette
• 2 citroenen
• rasp van 1 citroen
• 1 sinasappel
• 2 theelepels italiaanse kruiden
• 2 theelepels kaneel
• 900 gram geleisuiker

Bereiden:

  • U kunt zowel gele als groene courgette gebruiken. In gele courgette zit veel vitamine C.
  • Steeltjes eraf snijden,zaadlijsten verwijderen daarna raspen in de keukenmachine
  • Sinaasappel en citroenen persen.
  • Courgettes, sap, citroenrasp en kruiden mengen en aan de kook brengen.
  • Daarna 10 minuten zachtjes laten door koken.(af en toe roeren)
  • De geleisuiker  en de honing erbij en dan nog 4 minuten stilletjes laten door koken.
  • Daarna in de schoongemaakte potjes gieten deze sluiten en omgekeerd laten afkoelen.


Bereidingstijd: 2 uur